Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jeroen Knol. Ik ben van huis uit fiscalist en heb aan de universiteit van Tilburg fiscale economie gestudeerd. Direct na mijn studie ben ik als trainee bij Mees Pierson begonnen, daar heb ik vijf jaar gewerkt. Toen ben ik de beleggingswereld in gerold en heb een aantal jaar voor een Amerikaanse bank gewerkt. Daarna heb ik bij Fortis gewerkt aan de zakelijke kant. Bij iedere ondernemer die zijn bedrijf verkocht kwam ik in beeld.
In 2008 nam Fortis ABN Amro over; toen heb ik het besluit genomen om weg te gaan en voor mezelf te beginnen. Ik ben een Family Office gestart – O4 & Partners – en inmiddels zijn wij met tien personen en begeleiden we ondernemers met alles rondom hun privé vermogen.
Wij vergelijken ons vaak met financieel directeur; die rol nemen we vaak in een familiebedrijf in. Wat we doen?
- Wij zetten de investeringsstrategie voor onze klanten op (zowel beursgenoteerd als niet-beursgenoteerd)
- Wij onderhouden alle contacten met de vermogensbeheerders van onze klanten
- We adviseren over Private Equity fondsen en vastgoed
- We doen de fiscaal-juridische procesbegeleiding.
Als wij aan boord komen houden alle adviseurs hun rol, maar wij zorgen dat alles geregeld wordt. Wij werken ontzorgend voor onze klanten en regelen alle praktische dingen die komen kijken bij het bezit van vermogen.
Als je het helemaal plat slaat doen we met O4 & Partners alles wat je zelf moet doen als je veel geld hebt. En ook met een betrokkenheid alsof het ons eigen vermogen is.
Hoe pak je de rol van Trusted Advisor?
Met de kennis en de kwaliteit die wij hebben organiseren en regelen wij heel veel voor onze klanten. Wij zorgen dat alles goed geregeld wordt of bevestigen dat wanneer dat al zo is.
Een van de belangrijkste redenen dat wij een financieel plan opstellen is dat onze klanten graag bevestigd zien dat ze financieel onafhankelijk zijn. We zetten het financieel plan in als een aantal scenario’s die we doorrekenen om aan te tonen dat het vermogen voldoende is en niet op kan raken.
Hierbij rekenen we ook worst-case scenario’s door met bijvoorbeeld de aanname dat gedurende lange tijd de rente nul blijft en de beurs elk jaar met 5% daalt. Is er dan nog steeds voldoende vermogen om de persoonlijke doelstellingen te kunnen realiseren?
Welke financiële planning software ik gebruik
Ik gebruik de software van PrivatWealthSupport en vul dat aan met eigen berekeningen in Excel.
Uit de software gebruik ik eigenlijk maar drie grafiekjes; de onttrekkingen of toevoegingen, de haalbaarheid van het besteedbaar inkomen en de ontwikkeling van het totale vermogen.
Het fijne van de Wealth Navigator is dat we het er zo uit knippen en heel snel kunnen restylen naar onze eigen huisstijl.
Zo stel ik mijn klanten gerust
Klanten reageren altijd heel blij en gerustgesteld als je het plan presenteert. Je geeft ze de emotionele bevestiging dat het vermogen inderdaad voldoende is om van te leven en dat vinden ze bijzonder fijn. Veel ondernemers werken zakelijk vanuit een doordachte strategie over meerdere jaren, maar in privé ontbreekt die vaak.
Wij stellen daarom vaak voor om een businessplan voor het privé vermogen te schrijven. Onze klanten hebben namelijk een vermogen van 5 miljoen tot boven de 100 miljoen en het is prettig als er voor ze wordt doorgerekend dat ze genoeg geld hebben en dat ze het normaliter niet op kunnen krijgen.
Uit de grafieken blijkt dan wat de jaarlijkse onttrekking aan het vermogen is, welk deel ze als defensieve buffer zouden moeten willen aanhouden en aan welk deel we meer risico’s aan gaan toevoegen. Met de kennis en kunde die wij hebben zorgen wij vervolgens alles goed geregeld is.
Hoe ik bepaal welke buffer nodig is
Wij zijn redelijk pragmatisch; 20 x het bedrag wat je uitgeeft op jaarbasis is je buffer.
Stel je geeft een ton per jaar uit; dan is je defensieve buffer 2 miljoen en voor het vermogen wat je over hebt geldt een lange termijnhorizon en kun je dus beleggen of investeren met meer risico. Dat nemen wij als startpunt voor de discussie. Wij denken heel erg in beeld en werken met een model waarbij alles gevisualiseerd wordt in vier buckets; de eerste bucket is bijvoorbeeld wat je jaarlijks uitgeeft. Klanten vinden dit heel prettig.
Financiële planning in vier stappen
Het is handig om eerst de opbouw van de planning toe te lichten:
De eerste stap is altijd inventarisatie (wat heb je). De tweede stap is wat zijn je doelstellingen(wat wil je bereiken met je vermogen).
De inkomensdoelstelling speelt bij vermogende mensen altijd minder. Je komt bij vermogende mensen daarom altijd uit op secundaire doelstellingen.
Kijk, geld maakt niet gelukkig maar het geeft mogelijkheden die niet iedereen heeft dus wij zeggen altijd “ga er dingen mee doen die je leuk vindt.”
Onze klanten zijn allemaal ondernemers dus we komen vaak uit op vastgoed of Private Equity investeringen; die doelstellingen bepalen vervolgens voor ons de strategische verdeling.
Wij adviseren om de helft van de defensieve buffer in liquide vorm aan te houden en te verhogen met een effectenportefeuille; de andere helft bestaat uit 25% vastgoed en 25% directe investeringen. Vaak hebben we dan echt het gesprek over ‘wat vind je leuk’ en dan komt het meestal op Impact Investing waar sociaal rendement uit wordt gehaald of investeringen met persoonlijke affinititeit. Dan zit je al op stap vier van het plan; de invulling van die verschillende categorieën.
Als je eenmaal weet hoe het vermogen geïnvesteerd en gestructureerd wordt; dan gaan we nadenken over Estate Planning, hoe gaat het over naar de volgende generatie. Vaak is dit een testament met een schenkingsplan waarbij per jaar het bedrag van de tienprocentschijf wordt geschonken aan elk kind. Daarnaast zorgen we dat we niet alleen het vermogen klaar maken voor de kinderen, maar de kinderen ook klaar maken voor het vermogen. Het is daarom van belang om een gesprek over het vermogen te organiseren.
Wat je misschien wilt weten:
Jeroen geeft op donderdag 21 en 25 september een Online Masterclass Vermogen. Je leert alles op het snijvlak van fiscaliteit en vermogen (inclusief alle wijzigingen in 2022) en bovendien krijg je 4 PE RB punten (fiscaal) en 4 PE FFP punten (Kennis & Actualiteit). Meer informatie vind je via deze link.
Welke strategie hanteren zeer vermogende mensen?
Als de communicatie loopt, is het tijd om te gaan uitvoeren. Ofwel er wordt direct contant geschonken aan de kinderen die daar dan mee gaan beleggen. Maar als de kinderen wat jonger zijn, dan adviseren we ook over het familiefonds. We zetten dit dan ook in als een manier van educatie aan de kinderen, want het gaat toch vaak pas leven als het je eigen vermogen betreft.
Ieder half jaar organiseren wij vaak een familieberaad wat wij ophangen aan de vergadering van het familiefonds. Zo worden de kinderen steeds meer betrokken bij de ontwikkeling van het geheel. Wij spreken naar de klant vaak van een directie-overleg. Op basis van een kwartaalrapportage voor het totale vermogen kijken wij wat er moet gebeuren en hebben we overleg. We creëren hiermee een heel specifieke family governance structuur. In sommige gevallen hebben we dit zelfs geformaliseerd in een familiestatuut.
Zijn er manieren waarop je de volgende generatie betrokken krijgt?
Het is heel simpel; het vermogen komt ze een keer toe. Dus ze moeten er wel mee leren omgaan.
Juist door het periodiek en laagdrempelig te houden raken ze betrokken en gaan ze meedenken. Het betekenisvol invullen van vermogen wordt dan vanzelf belangrijker want dat is veel bevredigender. Financieel rendement is leuk maar dat geeft geen voldoening, daar word je geen seconde gelukkiger van. Vaak draagt sociaal of maatschappelijk rendement wel bij aan een gevoel van voldoening.
Wij zoeken juist naar dingen die mensen leuk vinden en die bij ze passen. Dit kunnen directe investeringen zijn maar het kunnen ook investeringen in Afrika zijn. Je ziet vaak dat verschillende generaties op een verschillende manier naar het vermogen kijkt. Het is maar net waar een klant blij van wordt.
Zo kom ik aan mijn klanten
Het is voor een groot deel mond-op-mond reclame. Toen ik 23 was ben ik in de private banking wereld gerold en veelal via intermediairs (banken of accountants) word je geïntroduceerd. Met tien man hebben wij maar zo’n 35 klanten. Ik geef opleidingen en dat is natuurlijk ook een deel acquisitie. Ik vergroot hiermee mijn netwerk en zo kom ik aan mijn groei.
De #1 innovatie volgens Jeroen Knol om financiële planning als service te verbeteren
De financieel planner zou meer open moeten staan voor beleggen. Dit geldt ook voor accountants en belastingadviseurs. Zij vinden het vaak maar eng. Maar ik geloof heel erg in de rol van de trusted advisor; ondernemers zijn eenzaam en hebben enorme behoefte aan financieel planners die aandacht besteden aan het gehele vermogen inclusief het beleggingsvraagstuk.
Ik vind dat je er een mening over moet hebben over hoeveel geld je liquide zou willen investeren en hoeveel je van je vermogen vast zou willen zetten in vastgoed of private equity. Bij opleidingen voor een groep accountants stel ik vaak de vraag ‘wie is er hier beleggingsadviseur’. Niemand geeft dan natuurlijk antwoord.
Als ik de vraag stel ‘wie heeft er het afgelopen jaar geadviseerd over het omzetten van een pensioen in eigen beheer en een oudedagsvoorziening’. Dat hebben ze allemaal maar eigenlijk is dit in feite ook een beleggingsadvies waarbij jij besluiten neemt op basis van een verwachte rente-ontwikkeling.
Dit wil ik nog even kwijt
Ik ben een groot voorstander van het delen van kennis; iedereen heeft z’n eigen manier en aanpak en persoonlijkheid. De markt is groot genoeg voor heel veel financieel planners die de rol van trusted advisor kunnen krijgen. Er is nog genoeg te winnen voor financiële planning.