Het verhaal van … Ronald Sier

In dit verhaal vertelt Ronald:

  • Zijn reden om financieel planner te worden
  • Welke software hij gebruikt en waarvoor
  • Zijn best wel forse ambitie met financiële planning
  • De #1 valkuil voor financieel planners
  • Wat hij met het Smart Private Network hoopt te bereiken

Aan het einde van het verhaal stelt Ronald jou ook nog een vraag.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Ronald Sier en ik ben zelfstandig financieel planner en vermogensplanner bij mijn eigen bedrijf Beyond Numbers. Daarnaast ben ik sinds kort geaccrediteerd opleider voor het PE FFP Praktijktoepassingsonderdeel met mijn andere bedrijf Smart Financial Planner. En sinds september 2019 ben ik tevens mede-oprichter van het PrivateWealthNetwork.

De reden waarom ik financieel planner ben geworden

Oorspronkelijk kom ik uit de pensioenbranche en werkte ik op interim basis bij grote pensioenverzekeraars. Het vak vond ik superleuk. Het enige nadeel vond ik dat ik geen klantcontact had. Wel met het intermediair, maar niet met de eindklant.

Omdat ik dus die eindklant wilde adviseren ben ik in 2005 eerst gestart met de Masteropleiding aan de Uva (MFP). heb ik in 2008 gehaald. In 2009 heb ik vervolgens mijn FFP diploma gehaald. En in 2011 heb ik van mijn MFP een MSc diploma gemaakt – wederom via de UvA.

Met deze diploma’s op zak ben ik in 2007 aangenomen door Rabobank.

Als private banker gebruikte ik Omniplan als tool. Ik weet nog dat er voor de DGA toen twee (!!) knoppen waren (en toch deden we aan financiële planning ….). 

In 2011 ben ik naar Schretlen & Co gegaan als vermogensplanner en daar heb ik echt het vak geleerd.

In 2015 ben ik voor mezelf begonnen en heb ik freelance opdrachten gedaan voor Rabobank Utrecht, Rabobank Nederland en Baker Tilly. En dus ook voor eigen klanten om mijn eigen business op te bouwen.

Welke software ik gebruik

Ik ben een “full swing” financieel- en vermogensplanner. Hiermee bedoel ik dat ik enkel en alleen maar financiële planning en vermogensplanning doe en hiermee mijn business goed kan vullen. Ik gebruik hiervoor de software van PrivateWealthSupport. 

De Private Wealth Navigator is dus mijn linker- en rechterhand, omdat ik het bij elke klant als tool gebruik. Eerst met inzicht en de “big picture”. En vervolgens kijk ik in hoeverre er geoptimaliseerd kan worden voor mijn klanten. Waarbij het erg prettig is dat je dus de financiële voor- of nadelen van bepaalde keuzes heel snel heel erg duidelijk kan maken aan klanten.

Mijn best wel forse ambitie met financiële planning

Mijn droom is om financiële planning bereikbaar te maken voor iedereen. Dat betekent dat ik ook continu bezig ben met het optimaliseren van mijn financiële planning service. 

Zodat het niet alleen een effectiever proces wordt. Maar veel belangrijker nog, een fantastische klantbeleving oplevert.

De #1 valkuil voor financieel planners

Stop met het schrijven van rapporten en begin met de “visuele manier” van het presenteren van financiële planning. 

De Navigator is bij uitstek geschikt om het scherm aan te zetten en jouw klant de uitkomsten “live” te presenteren. Het scheelt je enorm veel tijd (ongeveer 60%). Maar het tweede voordeel, en dat is zo mogelijk nog belangrijker, klanten vinden het ge-wel-dig!

Tot slot een paar korte vragen: 

Wat is jouw favoriete business boek?

“The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don’t Work and What To Do About It”. Ik heb het denk ik wel 10x gelezen en geluisterd. Een goede nummer 2 is overigens “A Whole New Mind – Why Right-Brainers Will Rule the Future”

Wat weten weinig mensen van je?

Dat ik een internationaal platform heb (smartfinancialplanner.com) waar ik opleider en coach ben voor financieel planners, wereldwijd.

Tip voor Thimo?

Hou vooral de focus op gebruikersgemak. Met de automatisering is al een goede slag gemaakt. Maar probeer het de gebruikers ook vooral makkelijk te maken door templates te bedenken die het makkelijk maken voor de gebruikers in de presentatie naar klanten. En dat die dan rechtstreeks worden gevuld vanuit PWN. Maar vooral: ga zo door. Het is fantastische software en de kern van mijn financiële planning dienstverlening.

Wat ik met het Smart Private Network hoop te bereiken

Als mede-oprichter hoop ik dat we met de financieel planners in dit netwerk samen het vak financiële planning naar een hoger plan kunnen tillen. Zodat we er allemaal een volwaardige, winstgevende en betekenisvolle dienst van kunnen maken.

Er zijn nog veel dingen te doen, maar een van de zaken wat op de rol staat voor 2020 is om ook grote werkgevers aan het Network te binden. Zodat het Network zelfs ook voor werk kan zorgen voor de financieel planners in dit Network. Dat is ambitieus, maar past wel in de visie die we met dit platform hebben.

In the end is financiële planning een fantastische service waar veel meer mensen van moeten kunnen profiteren. Als ik daar een steentje aan bij zou kunnen dragen, zou me dat best wel trots maken.

Wat Ronald heel graag van jou zou willen weten:

Wat is het nummer 1 probleem dat je ervaart als financieel planner?

Laat jouw antwoord alsjeblieft hieronder achter in de comments. Dank daarvoor.

Scroll naar boven